Despre Lotus

„Apariţia Centrului Local Tulcea „Lotus” şi a cercetăşiei tulcene se leagă de anul 1994 , când doamna profesoară Victoria Stanciu de la Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea, împreună cu elevul Andrei Sarvaş, a înfiinţat prima grupare cercetăşescă din oraşul nostru.

Pentru noi, unitatea şi prietenia reprezintă legile de bază, care ne caracterizează în fiecare acţiune.Încercăm să implementăm asta şi membrilor noi; uneori ne iese, alteori nu. Cercetăşia este ca un joc de logică, un joc al minţii: încercăm să ne imaginăm o lume perfectă în care rămânem mereu tineri şi cu o poftă de viaţă de nemăsurat. Hike-uri în care se formează prietenii strâns legate prin zâmbete, campuri cu un iz de spiritualitate…

De multe ori în activităţile caritabile realizate până acum, am descoperit că cercetăşia este ceva nou pentru anumite persoane, de aceea suntem mândri că datorită acţiunilor noastre multe persoane au rămas cu o părere extraordinară despre activităţile cercetaşilor. Pe lângă acţiunile caritabile, încercăm să impresionam tulcenii cu gesturi mărunte, semnificative, aducând un zâmbet pe buzele copiilor, bătrânilor şi chiar ale cetăţenilor ce ne străbat calea.”

Manuela Hortolomei (sef Unitate Exploratori 2009-2010)

Centrul local „Lotus” a apărut în anul 1994, fiind fondat de doamna profesoară Victoria Stanciu, de la Colegiul Dobrogean Spiru Haret, împreună cu elevul Andrei Sarvaş. În cadrul centrului, mereu a tronat spiritul de echipă, prietenia şi, inevitabil, pofta nestăvilită pentru distracţie, cunoaştere şi aventură. Toate acţiunile desfăşurate au scopuri educaţionale şi umanitare, şi urmăresc sustragerea tinerilor din rutina zilnică. La cercetaşi înveţi lucruri utile (reguli de supravieţuire, noduri, poi, şamd), ajuţi mediul înconjurător, dar şi pe cei care au nevoie, şi, cel mai important, te distrezi şi îţi faci prieteni noi. Pentru unii ar fi o experienţă inedită; noi n-avem nevoie de mulţi bani sau de condiţii ca să ne simţim bine. Acest lucru ar putea părea şocant pentru cei prinşi în vâltoarea mondenităţii. Dar şi aceştia, după un camp reuşit, îşi schimbă părerea despre cum se pot distra tinerii, şi îmbrăţişează ideologia noastră.

În prezent, centrul nostru are două ramuri de vârstă: exploratori (15-18 ani) şi seniori (peste 18 ani).Exploratorii sunt împărţiţi în patrule. Fiecare patrulă are un şef de patrulă, ales în unanimitate de către membrii patrulei, în acord cu şeful centrului de exploratori. Deasemenea, în cadrul patrulei, fiecare membru are o funcţie: sanitar, geograf, călăuză, bucătar, etc.

Şeful unităţii de exploratori este ales o dată pe an, cam în septembrie, dintre cei care au peste 16 ani, în cadrul unei Adunări Generale, când trebuie să fie prezenţi măcar 50%+1 dintre membrii activi. Alegerea se face prin vot secret.

Fiecare cercetaş trebuie să-şi depună promisiunea! Prin depunerea promisiunii, cercetaşul rămâne cercetaş pe viaţă, şi se angajează să respecte legile cercetaşului.

1. Cercetaşul este demn de încredere. El spune adevărul şi îşi ţine cuvântul dat. Onestitatea face parte din codul său de conduită. Ceilalţi se pot baza pe el.

2. Cercetaşul este loial familiei, prietenilor, liderilor cercetaşi, ţării sale şi comunităţii lumii.
3. Cercetaşul se face util celorlalţi fără să aştepte recompense.
4. Cercetaşul este politicos cu toată lumea indiferent de vârstă şi de poziţie socială. El ştie că politeţea îi ajută pe oameni să trăiască în armonie.
5. Cercetaşul este prietenos. El este prieten pentru toţi şi frate cu toţi cercetaşii. Caută să-i înţeleagă pe ceilalţi, respectă ideile şi obiceiurile diferite de cele proprii.
6. Cercetaşul este curajos şi încrezător în forţele proprii. Are tăria convingerilor chiar când ceilalţi îl ironizează sau ameninţă.
7. Cercetaşul este optimist. Caută întotdeauna partea luminoasă a lucrurilor şi încearcă să-i facă fericiţi pe ceilalţi din jurul său.
8. Cercetaşul este econom. Lucrează pentru sine şi pentru a-i ajuta pe ceilalţi, economisind pentru viitor. Protejează şi conservă resursele naturale.
9. Cercetaşul este credincios şi respectă credinţele celorlalţi.
10. Cercetaşul este disciplinat, sever cu sine şi îngăduitor cu ceilalţi
11. Cercetaşul este bun. Îi tratează pe ceilalţi aşa cum ar dori să fie tratat el însuşi. Se străduieşte să facă în fiecare zi o faptă bună, oricât de neînsemnată ar fi e

Această festivitate este organizată special, şi este un moment încărcat cu puternice semnificaţii spirituale şi patriotice.

Dacă eşti interesat să te înscrii la noi, găseşti mai multe detalii la secţiunea de înscriere. Vei fi contactat imediat, şi va trebui să te prezinţi la măcar o întâlnire de unitate (aceastea au loc la Casa Tineretului/Casa Olteanu) .

De asemenea poti accesa si profilul nostru de facebook pt alte informatii si pentru a vizualiza poze de la diferite activitati  :

https://www.facebook.com/centrul.lotus.tulcea/

Buturugă Roxana (sef Unitate Exploratori 2010-2011)

5 gânduri despre „Despre Lotus”

Lasă un comentariu